Αρχική Προφίλ Επικοινωνία

Συχνές Απορίες

Λευκοπλακία , αφθες του  στόματος , ομαλός λειχήνας, ξηροστομία, ?(Σύνδρομο καυσιαλγίας στόματος (Burning Mouth Syndrome) ή γλωσσοδυνία - στοματοδυνία) 
Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού: 210 7794553

Μενού

 
 

Συχνές Απορίες


Τι είναι η λευκοπλακία?

Λευκοπλακία

Συχνά οι ασθενείς εχουν ακουσει τον όρο ΛΕΥΚΟΠΛΑΚΙΑ  και πως σχετίζεται με τον καρκινο του στόματος δεν ξέρουν όμως ακριβώς τι σημαίνει

Ορισμός :

Λευκοπλακία είναι μια λευκη βλάβη που μοιάζει με πλάκα, και αν την τριψουμε δεν ξεκολλάει και μπορεί να εμφανιστεί στο βλεννογόνο (βλεννογονος είναι ο μαλακός ροζ-κόκκινος ιστος που καλύπτει τα ούλα τα μάγουλα (παρειες) τη γλώσσα τον ουρανίσκο τα χείλη.

Αίτιο :

Δεν γνωρίζουμε την αιτία της λευκοπλακίας  είναι  όμως σχεδόν βέβαιο πως το κάπνισμα συμβάλει στην εμφάνιση της. Η λευκοπλακία θεωρείται προκαρκινική βλάβη έχει δηλάδη αυξημένη πιθανότητα η λευκή αυτή βλάβη να γίνει στο μέλλον ( δηλ σε 20 χρόνια κατα μέσο όρο) καρκίνος σε σχέση με το υγιές στόμα.Η  πιθανότητα   αυτή κυμαίνεται από 0.6 – έως 20%  ( κατα μέσο όρο 5%) να εξελιχθει σε καρκίνο του στόματος

Συχνότητα :

Η λευκοπλακία δεν είναι γενικά συχνή εμφανίζεται σε λιγότερο από 1% του πληθυσμου της γης ειναι όμως η συχνότερη προκαρκινική βλάβη. Σε κάθε λευκή βλάβη που μοιάζει με λευκοπλακία πρεπει να γίνεται βιοψια και ιστολογική εξεταση για να επιβαβαιώνεται η διάγνωση και για να μπορει ο γιατρος να εκτιμησει αν υπάρχουν στοιχεία που κάνουν την βλάβη πιο υποπτη να έχει δηλαδη αυξημένες πιθανότητες να εξαλλαγει κακοήθως

Θεραπεία :

1. Άμεση διακοπή καπνίσματος. Η διακοπή και μόνο του καπνισματος μπορει να οδηγησει σε πληρη υποχώρης της βλάβης σε λίγους μήνες 2. Χειρουργική αφαιρεση ( με νυστέρι laser ηλεκτροτόμο η κρυοθεραπεία) 3. Επανεξέταση καθε 3 με 6 μήνες ανάλογα με την κρίση του θεράποντος.


Τι είναι οι άφθες?

Ένα πολύ συχνο πρόβλημα που βασανίζει πολλους ανθρώπους είναι οι αφθες του  στόματος.

Ορισμός :

Οι άφθες είναι πληγές (έλκη) που τσούζουν και πονάνε. Ανάλογα με το μέγεθος και την μορφή τους διακρίνονται σε :

  • Μικρές :  1 χιλιοστό έως 1 εκατοστο σε διαμετρο
  • Μεγάλες : πάνω από 1 εκατστό σε διάμετρο
  • Ερπητομορφα έλκη : μικρες 1-3 χιλιοστα πολλαπλες πληγες που συρρέουν σε ένα σημείο του στόματος ή σπανια σχεδόν σε όλο το στόμα

Αίτιο :

Άγνωστη. Κατα καιρούς έχει προταθει η πιθανή συμμετοχη ορμονικών μικροβιακων ή διατροφικων παραγόντων χωρίς όμως να υπάρχουν επιστημονικα τεκμηριωμένες επαρκως αποδείξεις). Πιθανότερο σεναριό είναι η ευασιθησία καποιων ατόμων σε μικροτραυματισμους του στόματος που πυροδοτουν το μηχανισμο εμφάνισης αφθων. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΛΥΝΣΗ ΟΠΩΣ ΣΥΧΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Συχνότητα :

Σχεδόν το 20% του πληθυσμου έχει εμφανίσει αφθες μια φορά στη ζωή του.

Διάγνωση :   Με βάση την κλινική εικόνα

Θεραπεία :

Οι μικρές αφθες αποδράμουν (σβήνουν) αυτόματα σε 7-10 μέρες. Οι μεγάλες και τα ερπητόμορφα έλκη μπορει να χρειασθεί και 30 μέρες για να κλέισουν. ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΦΘΩΝ. Για την μειωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση έχουν χρησιμοποιηθει:

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή (τριαμσινολόνη σε orabase—κυκλοφορει στην Ευρώπη καΙ την Αμερική όχι στην Ελλάδα)
  • Συστηματικα κορτικοστεροειδών ( πρεδνιζόνη σε χαμηλες δόσεις κυρίως όταν υπάρχουν πολλες άφθες , για τις μεγάλες άφθες και τα ερπητόμορφα έλκη)
  • Άλλα αντιγλεγμονώδη τοπικά ( κετοπροφένη σε στοματικό διάλυμα)
  • Τοπικά αναισθητικα  (τύπου λιδοκαϊνης)
  • Απλό χαμομήλι για στοματοπλύσεις Σημαντική είναι η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και η λείανση όλων των αιχμηρών οδοντικών επιφανειών αν υπάρχουν στο στόμα.


Τι είναι ο ομαλός λειχήνας?

Ομαλός λειχήνας

Ορισμός:

Είναι μια νόσος που προσβάλλει στόμα δέρμα και βλεννογόνους γεννητικών οργάνων Χαρακτηρίζεται από λευκές γραμμές , ερυθρότητα , διαβρώσεις . Οι βλάβες μπορεί να είναι επώδυνες (κυρίως οι διαβρώσεις)  ή και τελείως ασυμπτωματικές ( κυρίως οι λευκές γραμμές) Δεν είναι μεταδοτική νόσος Δεν οφείλεται σε μικρόβιο, ιό ή μύκητες.

Αίτια :   Ο ομαλός λειχήνας είναι μια φλεγμονώδης νόσος ΑΓΝΩΣΤΗΣ αιτιολογίας. Οι βλάβες έχουν υφέσεις και εξάρσεις.

Συχνότητα :

1-2%  του πληθυσμού έχει ομαλό λειχήνα

Θεραπεία :

Σε ασθενείς με  επώδυνες βλάβες η τοπική ή συστηματική χρηση κορτιζόνης για μικρό διάστημα οδηγεί σε σημαντική επούλωση των βλαβών αλλά ΚΑΜΙΑ θεραπεία δεν  εμποδίζει την επανεμφάνιση βλαβών

Αλλες θεραπείες : ανοσοκατασταλτικά

Η σχέση ομαλού λειχήνα και καρκίνου στόματος δεν έχει επιβεβαιωθεί αν και σε πολλές μελέτες εμφανίζεται σαν μια πιθανότητα περίπου 3 - 5 %. Οι ασθενείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και να επισκέπτονται ανά 6μηνο το γιατρό τους για παρακολούθηση.


Τι είναι η ξηροστομία?

Το στέγνωμα του στόματος είναι  ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Δεν είναι ξεχωριστό νόσημα αλλά σύμπτωμα πολλών καταστάσεων.

Συχνά αίτια που προκαλλούν ξηροστομία είναι :

1. Φαρμακευτικής αιτιολογίας :  πολλές κατηγορίες φαρμάκων προκαλλούν ξηροστομία Αντι-υπερτασικά Αντί-καταθλιπτικά Αναστολείς αντλίας προτονίων. 2. Σύνδρομο Sjogren  :  ειναι νόσος στην οποια γίνεται κατασρτοφή των αδένων που παράγουν το σάλιο (σιελογόνοι αδένες) 3. Ιδιοπαθής Ξηροστομία  :  πολύ συχνά ηλικιωμένοι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή σάλιου χωρίς σαφή αιτιολογία 4. Ξηροστομία που σχετίζεται με συστηματικά νοσήματα - Σακχαρώδης διαβήτης - Ηπατίτιδα C - HIV νόσος - Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (και άλλες λιγότερο συχνές) Ανακούφιση προσφέρουν τα υποκατάστατα σάλιου. Σημαντική είναι η διατήρηση άψογης στοματικής υγιεινής γιατί οι ασθεβείς με ξηροστομία είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση τερηδόνας

Γιατί τσούζει το στόμα μου?(Σύνδρομο καυσιαλγίας στόματος (Burning Mouth Syndrome) ή γλωσσοδυνία - στοματοδυνία)

Πρόκειται για μια συχνή κατασταση στην οποία ενφανίζεται αίσθημα καύσου σε διάφορα σημεία του στόματος κυρίως στη γλώσσα και τα χείλη χωρίς να υπάρχει εμφανής βλάβη του βλεννογόνου του στόματος. (Το στόμα δηλαδή είναι υγιές.) Εκτός απο κάψιμο μπορεί να υπάρχει τσούξιμο, πόνος, φαγούρα ή και αίσθημα κακής γεύσης στο στόμα.

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον εξέταση συνήθως.

Η αιτιολογία είναι άγνωστη αλλά από κλινικές παρατηρήσεις έχει βρεθεί συσχέτιση με το χρόνιο άγχος. Σε ορισμένες δημοσιεύσεις αναφέρεται ότι μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη φαρμακων (κυρίως η καπτοπρίλη και η εναλαπρίλη ) και την έλλειψη βιταμίνης Β12.

Ειναί πιο συχνό στις μεγάλες ηλικίες και στις γυναίκες.

Θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται. Οι στοματοπλύσεις με κρύο χαμομήλι μπορεί να βοηθήσουν. Συνιστάται ηρεμία, αποφυγή χρήσης στοματοπλυμάτων με υψηλη περιεκτικότητα οινοπνέυματος και διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής.

Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν σε λίγες μέρες ή να κρατήσουν για λίγους μήνες. Σπάνια μπορεί να κρατήσουν και χρόνια.

Είναι μία ενοχλητική κατάσταση που όμως δεν είναι επικίνδυνη. Ταλαιπωρεί όμως πολλούς ασθενείς και οριστική θεραπεία δεν υπάρχει.

 
 

Μέλος της 4uthesite.com
στην κατηγορία
Οδοντίατροι
  Αρχική Προφίλ Επικοινωνία  
Page generation time: 0.018085 sec